Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar

Barcelona lidera l'ampliació extraordinària de les terrasses

Ajuntament, Gremi i forces polítiques consensuen una mesura pensada per donar oxigen a la restauració davant l’emergència provocada per la covid.

Barcelona lidera l'ampliació extraordinària de les terrasses
Barcelona lidera l'ampliació extraordinària de les terrasses
Barcelona lidera l'ampliació extraordinària de les terrasses
Barcelona lidera l'ampliació extraordinària de les terrasses
Barcelona lidera l'ampliació extraordinària de les terrasses
Fotografies:

    Durant el confinament, en ple debat sobre com la ciutat pot fer costat al sector de la restauració, el Gremi proposa —a més d’una reducció de la càrrega impositiva— ampliar l’espai dedicat a les terrasses, cosa que permetria compensar les restriccions d’aforament a l’interior dels locals i alhora potenciar els espais de socialització a l’aire lliure. En una ciutat de terrasses petites (el 70% dels vetlladors tenia quatre taules o menys), aquesta ampliació resultava particularment necessària.

    El govern municipal atén la demanda i consensua amb el Gremi i amb la resta de forces polítiques un decret excepcional perquè aquells restauradors que vulguin guanyar taules a l’exterior ho puguin fer a través d’un procediment abreujat. Normativament, l’Ordenança continua sent d’aplicació, però s’introdueix la possibilitat que s’autoritzin vetlladors a la calçada, en espais anteriorment dedicats a l’estacionament de vehicles. Aquesta circumstància, habitual en altres municipis catalans i de la resta d’Espanya, no es trobava recollida a l’Ordenança i es fa possible gràcies al nou decret.

    La mesura genera grans expectatives entre els restauradors. En poques setmanes es presenten més de 6.000 sol·licituds, que desborden les previsions i obliguen el consistori a ampliar l’equip de tècnics encarregats de la tramitació. L’execució es perllonga durant diversos mesos i, de fet, s’amplia com a conseqüència de les noves onades del virus.

    Finalment, la xifra de permisos atorgats frega els 3.700. Això converteix Barcelona en la ciutat espanyola que més autoritzacions provisionals concedeix. En total, els carrers barcelonins sumen 40.000 cadires addicionals. Destaca el districte de l’Eixample, on es concentra més d’un terç de totes les ampliacions; els seus responsables polítics i tècnics estenen la mà al sector en un exercici de responsabilitat davant l’emergència empresarial que viu la ciutat.

    Els nous espais són molt ben rebuts per la ciutadania. La tardor de 2021 el Gremi realitza una enquesta per conèixer l’opinió dels clients de les terrasses sobre l’actuació duta a terme per l’Ajuntament: el 72% està d’acord o molt d’acord que el consistori hagi ampliat els vetlladors per facilitar que els negocis se’n surtin. Es tracta, a més, d’una opinió transversal a la societat, compartida pels diferents segments de població. L’enquesta també reflecteix la preferència dels barcelonins pels espais a l’aire lliure, que la pandèmia ha accentuat.

    La urgència d’implementar aquests nous espais condueix a una solució no gaire estètica però pràctica i àgil: les noves terrasses a la calçada es delimiten amb blocs de formigó i pilones de color groc. Malgrat les crítiques, el Gremi defensa la capacitat d’aquests elements per donar oxigen a uns negocis durament colpejats per les restriccions. Dels gairebé 3.700 permisos excepcionals concedits, 1.300 corresponen a taules situades a la calçada.