Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar

El llibre blanc de les terrasses de Barcelona

Una comissió formada per vint professionals de prestigi consensua un seguit de propostes per incorporar a la regulació de les terrasses.

El llibre blanc de les terrasses de Barcelona
El llibre blanc de les terrasses de Barcelona
El llibre blanc de les terrasses de Barcelona
El llibre blanc de les terrasses de Barcelona
El llibre blanc de les terrasses de Barcelona
El llibre blanc de les terrasses de Barcelona
Fotografies: Arnau Dalmases

    Tot i que el ple municipal havia acordat el juliol del 2015 iniciar el procés per modificar l’Ordenança de terrasses, més d’un any després els avenços segueixen sent escassos. L’Ajuntament s’excusa fent referència a la suposada complexitat que comporta la gestió de l’espai públic. Mentrestant, la normativa es continua aplicant i els perjudicis per al sector de la restauració es multipliquen: la tramitació de les anomenades ordenacions singulars suposa una nova reducció generalitzada de taules i cadires a espais com la rambla del Poblenou, els entorns de la Sagrada Família, els carrers Blai i Blesa, etc.

    Aquesta nova onada de supressions, que se suma a les que ja havia provocat la normativa durant la primavera del 2015, s’estén pels diferents districtes i genera un enfrontament directe entre el govern municipal i el Gremi, que assisteix els restauradors afectats i interposa diversos recursos judicials.

    En qualsevol cas, l’entitat no perd de vista l’objectiu primordial, la modificació de la normativa, i, per empènyer en aquesta direcció, crea una comissió d’experts formada per una vintena de professionals de reconeguda trajectòria en àmbits i disciplines diversos i complementaris. Són els dissenyadors Miguel Milá, Javier Mariscal i José María Milá, les arquitectes Benedetta Tagliabue, Beth Galí i Sílvia Farriol, els periodistes Maria Favà, Isabel-Clara Simó, Pilar Rahola, Xavier Sardà, Daniel Domenjó i Eduard Voltas, els interioristes Lázaro Rosa-Violán i Estrella Salietti, els experts en accessibilitat Pilar Díaz i Josep Esteba, l’exregidor de l’Ajuntament de Barcelona Xavier Casas, l’advocada Montserrat Pinyol, l’economista Gonzalo Bernardos i la magistrada i doctora en dret Carolina Fons.

    La comissió es reuneix durant la tardor de 2016 i estructura el debat en diferents ponències temàtiques. La riquesa de la discussió i, sobretot, els punts de consens s’acaben recollint en una publicació, el Llibre blanc de les terrasses de Barcelona, editada pel Gremi. Les idees exposades assenyalen el camí que hauria de seguir la revisió de la normativa, amb mesures fàcils de dur a la pràctica que aborden, entre d’altres, l’aportació estètica de les terrasses al conjunt del paisatge urbà, el compromís amb l’accessibilitat universal, els horaris de funcionament i la creació d’un nou instrument que permeti avançar envers l’excel·lència. Els experts també critiquen la rigidesa d’una norma excessivament detallada i advoquen per revertir bona part de les supressions de terrasses dutes a terme.

    Per acabar, el llibre també inclou la visió de diferents personalitats en relació a la presència d’aquests espais: Salvador Cardús, Montserrat Nebrera, Mercedes Milá, Juan-José López Burniol, Glòria Serra, Eduardo Mendoza, Eulàlia Vintró, Lluís Bassat, Oriol Bohigas i Bonaventura Clotet.